Uzm. Dr. Cansu KAYA
Kadınlar hayatlarının belirli dönemlerinde şikayetleri olduğundan ya da rutin kontrol amaçlı kadın doğum bölümüne başvurmaktadır. Bu bölüm, kadınlardaki üreme organlarının her türlü hastalık tanısı ve tedavisini içermektedir...
Kadınlar hayatlarının belirli dönemlerinde şikayetleri olduğundan ya da rutin kontrol amaçlı kadın doğum bölümüne başvurmaktadır. Bu bölüm, kadınlardaki üreme organlarının her türlü hastalık tanısı ve tedavisini içermektedir. Ayrıca gebelik ve gebelikle alakalı problemlerin giderilmesiyle ilgili tedavi seçenekleri de sunmaktadır. Kısırlık, aşılama, tüp bebek gibi konular da kadın doğumun ilgi alanına girmektedir.
Kadın hastalıkları ve doğum olarak adı geçen bölümün üreme endokrinolojisi ve infertilite ve perinatoloji gibi bazı yan dalları bulunmaktadır. Üreme endokrinolojisi ve infertilite kısırlığı ifade etmektedir. Çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkan kısırlık problemi, tüp bebek yöntemiyle çözülebilmektedir. Hastalar tüp bebek tedavi yöntemine uygunsa, bu tedaviden yararlanabilmektedir. Eskiden çok büyük bir sorun olan kısırlık, günümüz tedavi seçenekleriyle aşılması imkansız olarak görülen bir problem olmaktan çıkmıştır.
Uygulanacak olan tedaviler hastaların yaşı ve kısırlık süreleri baz alınarak planlanmaktadır. Kadında yumurtlama düzensizliği varsa, yumurta takibi yapılabilmektedir. Hasta tedaviye uygunsa, yumurtlama ve aşılama tedavisine geçilebilir. Sonuç elde edilemezse de tüp bebek tedavisi uygulanabilmektedir. Hangi yöntemin uygulanacağına uzmanın karar vermesi gerekmektedir. Bunun için hasta muayene edilmeli ve durumuna göre bir tedavi planı çıkarılmalıdır.
Adet düzensizliği, kısırlık, vajina kuruluğu, hamile kalamama, cinsel ilişki sırasında ağrı, adet kanamasının az veya çok miktarda olması, vajinadan et parçası gelmesi, cinsel isteksizlik, adet sancısı, adetin erken yaşta olması, çocuk sahibi olamama ya da ilk adet kanamasının olmaması gibi durumlarda kadın doğuma gidilmesi gerekmektedir. Kadınsal hastalıklara yönelik tedavi yöntemlerinin uygulandığı bölüm, bu tür şikayetlerle gelen hastaların muayene edilerek tedavi edildiği bir bölümdür. Dolayısıyla bu tür şikayetleriniz varsa, vakit kaybetmeden bir kadın doğum uzmanına görünmelisiniz.
Jinekolog tarafından uygulanan jinekolojik muayene, kişilerin kendi durumları ile ilgili olan problemlerin incelenmesiyle başlamaktadır. Problem tanımlandıktan sonra, tedavi yöntemlerine geçilebilmektedir. Jinekolojik muayene sırasında alınan bilgiler, hasta ve doktor arasında kalmaktadır. Gizli tutulan bu bilgiler jinekoloğunuz ile sizin aranızdadır. Erken tanı konulabilmesi açısından, düzenli olarak jinekolojik muayeneye gitmek önemlidir.
Hasta adet döneminde olsa bile jinekolojik muayene yapılabilmektedir. Ancak kanama olduğundan rahim ağzı net görülemeyebilir. Bu nedenle smear testi de yapılamaz. Erken tanı ve tedavi açısından bu muayene oldukça önemlidir. En az 6 ayda bir jinekolojik muayeneye gidilmelidir.